Посланици на ЕП от Търговище дискутираха предизвикателствата пред българското председателство на Съвета на Европа

ed9Групата посланици на Европейския парламент към Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище дискутираха актуалните предизвикателства пред българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана на специална среща, организирана в търговищкия офис на „Европа Директно”. На събитието присъстваха ученици от различни училища, а специален гост бе омбудсманът на Община Шумен Иван Капралов.

Основните теми се отнасяха до значимостта на страната в общата европейска карта и какво влияние може да оказва България във взимането на решения.

Младите хора имаха много въпроси към госта – за европейските измерения в ежедневието ни, за Брекзит, за реформа на институциите, за емиграция, за демографски и икономически растеж, за активно участие в демократичните процеси, политики за младежта и др.

ed5

Основният акцент в дискусията бяха изборите, които правят гражданите на Европа. Капралов сподели, че България не е малка страна и от 28-те страни членки заема 11 позиция. Капралов постави акцент върху значението на България като фактор в политиката на Европа. Според него, когато Великобритания напусне, България ще е на десето място по големина, а това не е маловажно, защото това ще ни отреди и по-голямо представителство в парламента. „А Европейският парламент е гласът на гражданите в ЕС” – каза той.

ed3

Капралов засегна и темата за Западните Балкани, които трябва да се присъединят към Евросъюза. В отговор на въпрос защо е необходимо това, омбудсманът каза: „Убеден съм, че това ще е по-добре от варианта да се „прегърнем всички славянски народи”. Аз вярвам, че ние сме част от един по-напредничав свят”.

 

Вашият коментар